Barion Pixel

Fűtőpanel vásárlás előtt, fontos információ a fűtőtest vízszintes mérete!

Gondolta volna? Ez az átlag embernek jelentéktelennek tűnő információ, a fűtőtest hossza, alapvetően meghatározza a teljes élettartam alatt lévő működést, fogyasztást, energiafelhasználást, a radiátor hőleadását, a fűtőtest üzemeltetése közben kialakult elektroszmog mértékét, az elektromos fűtőpanel hangos vagy éppen hangtalan működését, kihat az élettartam hosszára és a legfontosabb:  a biztonságos működés feltételeit is befolyásolja!

De mégis hogyan képes a fűtőpanel hossza, ilyen sok tényezőre kihatni?

A válasz egyszerű és teljesen logikus: Az elektromos fűtőpanelek konvekciós elven működnek, ami azt jelenti hogy a gravitációs erő miatt a meleg levegő felfelé áramlik, alul pedig hideg levegő kerül a konvektor fűtőbetétjéhez. Ha az elektromos fűtőpanel hosszú vízszintes mérettel rendelkezik akkor ez az áramlás lassú, kellemes, lágy, alig észrevehető, így nem keveri a port és a szobában gyorsabban eloszlik a meleg levegő. Ez az oka hogy csak minimális mértékben alakul ki az elektroszmog jelenség, a statikusan feltöltött por részecskék áramlása alacsony.

És hogyan hat az elektromos fűtőpanelek hossza az élettartamra és a hangtalan működésre?

Minél hosszabb egy fűtőpanel ugyanazon teljesítményben, annál alacsonyabb hőmérsékletet mérhetünk a fűtőbetéten, a fűtőtest külső burkolatán és a belső elektronikai elemeknél. A Glamox 2000w -os Norvég panel hossza például 167cm, ezzel szemben a piacon más, silány minőségű fűtőberendezések pár ezer forinttal olcsóbb árban csak 50-60cm hosszúak. Így nem kell villamosmérnöknek lenni ahhoz hogy tisztán lássuk: ha közel háromszor hosszabb egy ugyanazon teljesítményű fűtőtest, akkor egy adott ponton mért, leadott hőmérséklet a harmada lesz. És miért jó ez nekünk? Mert alacsonyabb hőmérséklettel kisebb a hőtágulás, így nem fog hangosan működni és nyugodtan alhatok mellette. Miért lesz hosszabb ezen tényező miatt a fűtőpanel élettartama? Mert a fűtőbetét alacsonyabb hőmérsékleten üzemel és így nem károsodik, használódik el, a fűtést szabályzó elektronika pedig tartalmaz gyengeáramú, kapacitív áramköri elemeket, amikben elektrolit is található és magas hőmérsékleten ezek az elemek kiszáradnak, előbb működési zavart majd teljes leállást okoznak. A kisebb hőmérséklet-nagyobb hossz az áramköri elemek hosszú élettartamát garantálják.

Az ADAX NEO és GLAMOX Norvég elektromos fűtőpanelek, a piacon kapható leghosszabbak, így már csak ezen tényező miatt is prémium kategóriát képviselnek!

 

 

 

A fűtőpanel hossza és az energiafelhasználása:

Vajon ugyanazon teljesítményű fűtőpanel hogyan fogyaszt kevesebbet ha hosszabb? A válasz a szabályzástechnika létjogosultságában rejlik ez energiafelhasználás során. Röviden, ha hosszabb egy fűtőtest, akkor gyorsan tudja ledni a hőt a gravitációs légáramlás-konvekciós elv miatt, így nincs szükség ventilátorra a légkeringetéshez, így a ventilátor forgó mozgásához előállított meddő energiát megspóroljuk! Ezen kívül a gyors hőleadás és a precíz elektronikával és szoftverrel ellátott Norvég-Nordart fűtőpanelek gyorsan reagálnak a hőmérséklet változásra, soha nem fűtik túl az adott helyiséget, csak annyi hőt közölnek, amennyit felhesználójuk kér, így nincs túlfűtés, energiát spórol, energiatakarékos a működésük. Gondoljunk csak bele, hogy egy tél alatt, hat hónapon keresztül, minden pillanatban csak 1-2 fok túlfűtés több tízezer forintot is jelenthet. 

A Skandináv és Norvég mérnökök rákényszerültek a hosszú és hideg tél miatt, hogy a legapróbb feltételekből és fűtőpanel tulajdonságokból is előnyt kovácsoljanak, így születtek meg, több tízéves tesztelés után, a ma kapható letisztult, energiatakarékos, kiszámítható és biztonságos Norvég NordArt fűtőpanelek!